• Despre posibilitatile reale de reatasare ale fragmentelor fracturate

  DESCRIERE CAZ CLINIC

  Aceasta tehnica este una predictibila pe termen lung, practic daca tehnica e corect realizata, doar un alt accident cu implicarea aceluiasi dinte poate sa duca la detasarea fragmentului, care insa poate fi lipit din nou (bine, astea sunt exceptii; noi ne am intalnit cu 3 cazuri in decursul ultimilor ani).


  Alfel, micul sau marele pacient poate sa foloseasca dintele absolut normal, nu vor aparea dureri si nici modificari de culoare, dintele ramanand vital in majoritatea coplesitoare a cazurilor.
  Recomandarea mea calduroasa este ca in cazul unui asemenea accident sa va prezentati cat mai repede cu fragmentele in ser fiziolgic la doctor, fara aplicarea „de urgenta” a diferitelor „pansamente de protectie” care nu fac decat sa ingreuneze atasarea fragmentelor, sa creasca timpul de lucru si sa slabeasca rabdarea micilor pacienti, si asa cu nervii intinsi la maxim!!

  Multumiri parintilor care au dorit publicarea acestui caz asa incat tot mai multi parinti, doctori si copii sa stie ca se poate.
  in ultima saptamana am lipit fragmentele a 4 copii care au trecut prin astfel de traumatisme si carora li s a spus ca aceste bucati nu pot fi lipite, ca asta este ceva imposibil, si ca trebuie scosi nervii si pusi pivoti. E vorba de copii cu varste intre 7-9 ani.

 • Reatasare de fragment fracturat

  DESCRIERE CAZ CLINIC

  Copilul in varsta de 14 ani isi fractureaza incisivul central la scoala, recuperand fragmentul. Retasarea se face dupa o saptamana, dintele pastrandu-si vitalitatea. Dr Cristina Ghita

 • Reatasarea unui fragment dentar incorect atasat si reatasat corect

  DESCRIERE CAZ CLINIC

  Atunci cand fragmentul fracturat nu este atasat corect din primul moment, dintele va fi inalt si vor aparea dureri. Detasarea sa poate aparea in orice moment riscand inghitira sau aspirarea fragmentului, ln acest caz, fractura a fost complicata cu deschiderea camerei pulpare, iar cimentara fragmentului a fost compromisa, prin pozitionarea incorecta si prin tehnica aleasa pt cimentare. Interventia in echipa endodont-restauratist a permis reatasarea cu succes a fragmentului si mentinerea vitalitatii. Este esentiala monitorizarea acestor cazuri. Nicio restaurare nu este la fel de estetica si functionala precum propriul fragment dentar iar prognosticul pe termen lung este deosebit de bun.
  Dr. Monica Voiculeanu, Dr. Cristina Ghita.