Fracturile dintilor permanenti tineri se intampla mai des decat ne-am astepta iar copiii/tinerii, parintii dar si medicii sunt deseori luati prin surprindere.

Nu multi stiu ca daca fragmentele de dinti sunt adunate de pe jos si puse intr un recipient cu ser fiziologic sau lapte, ele pot fi lipite, dupa decontaminare, de catre medicii care au experienta in asa numitele „atasari de fragmente dentare”.

Practic, un fragment corect lipit face corp comun cu dintele, care In scurt timp va putea fi folosit in regim normal (cu anumite limitari, desigur…). Ganditi-va ca in loc sa scoatem nervul si sa punem un pivot iar apoi, dupa ce slefuim, o coroana de acoperire, cu toate dezavantajele care deriva de aici, noi lipim fragmentul pe pozitie si… GATA!!!

Este cea mai pretioasa reconstructie si totusi, cea mai putin folosita. In lipsa unui protocol corect si riguros aplicat esecurile sunt numeroase… Ceea ce face sa se considere ca aceasta tehnica nu da rezultate!

Experienta mi-a aratat ca in marea majoritate a cazurilor fragmentele pot fi repuse corect pe pozitie si lipite. Mai mult decat atat, de cele mai multe ori vitalitatea dintilor fracturati este pastrata.

Chiar daca fragmentele fracturate nu pot fi recuperate, noi putem sa reconstruim direct in cabinet dintii fracturati, cu rasini compozite.

In oricare dintre cele 2 cazuri, este bine sa va prezentati cat mai repede posibil la cabinet dupa accidentare, intrucat fiecare ora face diferenta intre un dinte viu sau unul care isi pierde vitalitatea si moare.

Inainte de a initia o conversatie, trebuie sa acceptati politica de confidentialitate.