Despre sensul si forta consultatiei (prima parte)

Consultatia este (sau poate deveni) o intalnire initiatica. Stiu ca suna asa mai bombastic dar dupa mine e adevarul gol golut. (Nicio intalnire nu e intamplatoare, nici chiar cele neplacute). Sa vedeti de ce: la prima intalnire cei doi oameni se vad fata in fata, fac schimbul acela de energie din ochi in urma caruia fiecare dintre ei simte cate ceva deocamdata indefinit. Apoi incepem sa vorbim, actiune care ar trebui sa preceada rasfoitul fisei si radiografiilor. Bun si daca nu facem asta, atunci ce?

Ascultam. Omul din fata noastra incepe sa vorbeasca, sa ne povesteasca ce a patit. Asa cum stie el- pe sistem teatru, film sau piata. Daca celalalt om, cel care cunoaste (doctorul) ii da ragazul sa vorbeasca (aici intervine si rolul de moderator al doctorului) si asculta atent, se intampla 2 chestii: omul se simte ascultat si capata incredere iar doctorul evalueaza povestea si gradul de intelegere al afectiunii de catre pacient, capatand si el incredere ca pacientul va putea intelege ce i s a intamplat si mai ales ce e de facut.

Mai departe: vorbeste celalalt, doctorul, care cu creionul pe hartie face desene, explica in cuvinte simple cum functioneaza in mod normal sistemul respectiv si cum/de ce s a defectat. Se asigura ca pacientul intelege. Aici deja creste dubla incredere: ca doctorul stie ce face si ca pacientul intelege.

Apoi doctorul zice cum s ar putea rezolva problema, asigurandu se ca pacientul intelege. Si ca daca nu intelege, intreaba.
E dialog, nu monolog.
E discutie, cu creionul in mana nu cu turbina pornita.
E, acum ne uitam si noi pe analize, filme, tratamente anterioare etc.

In ceea ce ma priveste pe mine, eu il intreb mereu cam ce si ar dori, cam cum vede el finalul (“ incepe cu finalul in minte” zice Covey), pt ca e important sa intram cu dreptul in Universul pacientului. Uneori oamenii au idei/solutii f bune, f interesante, uneori ei stiu mai bine anumite etape pt ca se cunosc mai bine decat ii cunoastem noi dupa o ora. Desigur ca asta este parerea mea.

Si inca n-am terminat tot ce aveam de spus despre consultatie.
Esenta postului: Lasa-l pe om sa-ti vorbeasca, asculta-l si ajuta-l sa inteleaga ce s-a intamplat si cum se rezolva. Nu merge mai departe pana n-ai bifat aici. Valabil pentru amandoi.

P.S. cu mana pe inima: n-am scris asta pentru ca vreau sa „adun” mai multi pacienti la cab. Am destui si poate chiar mai multi decat reusesc sa tratez. Dar aseara am fost parte a unei consultatii uluitoare, alaturi de unul dintre parintii mei si am inteles pe deplin cat de important e sa stii sa explici si sa poti sa intelegi. Doar asa apar rezultatele. 🤗

Multumesc, doamna doctor, pentru rabdare si consultatie.